معرفی باشگاه قارچشناسی ایران
دنیای قارچها از دیرباز برای بشر، دنیایی جذاب و ناشناخته و خاستگاه پرسش ها و ابهامات فراوان بوده است.
در زمانهایی بدلیل عدم آگاهی انسان از نحوه رویش و چرخه زندگی قارچ ها، ظهور آنها را خلق الساعه می دانست و از روی این ناآگاهی اقدام به افسانه سرایی در مورد رشد و ظهور آنها می کرد. در فرهنگ سرزمین ایران نیز عبارت “همچون قارچ سبز شدن” نمایانگر نااگاهی نیاکان ما از چرخه رشدی این موجودات شگفت انگیز بود. از طرف دیگر عدم شباهت کامل قارچها به موجودات زنده شناخته شده یعنی گیاهان یا جانوران، موقعیت آنها را نامشخص و مبهم کرده بود.
علاوه بر ناآگاهی از ماهیت واقعی قارچها و موقعیت آنها، بروز مسمومیت یا مرگ در اثر مصرف قارچ ها نیز موجب وجود یک هراس همیشگی از قارچها برای انسان بوده است. تمامی موارد یاد شده قارچ ها را تبدیل به موجوداتی مرموز، ناشناخته و مبهم برای انسان کرده بود.
پس از آشنایی اولیه انسان با قارچ ها و بدلیل دانش محدود، قارچها به عنوان گروهی از گیاهان و اصلا به عنوان گیاه شناخته شدند.اما بتدریج با افزایش دانش بشر و ایجاد شناخت بیشتر در مورد قارچها، ماهیت و موقعیت آنها مشخص و نمایان شد. امروزه قلمرو یا Kingdom قارچ ها مستقل از گیاهان و جانوران، گروه بسیار بزرگ و پیچیده را شامل شده است.
با وجود ایجاد و گسترش شاخه ای از علوم با نام قارچ شناسی یا Mycology که به شکل آکادمیک به مطالعه جنبه های مختلف دنیای قارچ ها از جمله: جمع آوری، شناسایی، تاکسونومی و رده بندی، فیزیولوژی، ژنتیک و … می پردازد اما هنوز اطلاعات عموم مردم از قارچها در مقایسه با دو قلمرو دیگر از موجودات زنده یعنی گیاهان و جانوران بسیار اندک است.
ناشناختگی، ابهام و پیچیدگی دنیای قارچ ها به همره اشکال، رنگ های زیبا متنوع و اندازه های گوناگون و عملکردهای متنوع موجب ایجاد علاقمندی بسیار برای شناخت دنیای قارچ ها در میان عموم مردم شده است.
در این میان بدلیل محدودیت و پیچیدگی های تحصیلات آکادمیک در زمینه دانش قارچ شناسی، تشکل ها، جمعیت ها و یا باشگاه های (club) قارچ شناسی از استقبال زیادی در دنیا برخوردار هستند. هدف اصلی این تشکل ها، ایجاد یک شناخت و آشنایی مقدماتی با دنیای قارچ ها بدون ورود به مباحث پیچیده آکادمیک است. در نتیجه فعالیت این جمعیت ها یا باشگاه ها، علاوه برآشنا کردن طیف وسیعی از افراد با دنیای شگفت انگیز قارچها، اطلاعات و نمونه های ارزشمندی از قارچها جمع آوری می گردد که بدون شک به گسترش اطلاعات از تنوع زیستی قارچها و در نهایت به گسترش دانش قارچ شناسی کمک شایانی می کند.
باشگاه قارچ شناسی ایران نیز با اهدافی که ذکر خواهد شد از سال ۱۴۰۰ آغاز به فعالیت کرده است.
هدف از راهاندازی و فعالیت باشگاه قارچشناسی به شرح زیر است:
- ایجاد فضایی برای کسب اطلاعات و افزایش دانش در مورد دنیای بزرگ قارچها به عنوان یک سلسله بزرگ، مستقل و ناشناخته از موجودات زنده ویک قلمرو پنهان از حیات
- محلی برای گردهمایی علاقهمندان متخصص یا آماتور دنیای قارچها در شاخههای مختلف زیستشناسی، قارچشناسی، تنوعزیستی، طبیعتگردی، عکاسی، مستندسازی و …
- فضایی برای به اشتراکگذاشتن اطلاعات و تصاویر از قارچهای ایران
- دسترسی به اهداف یاد شده از طریق برگزاری دورههای آموزشی مجازی و حضوری، برگزاری مسافرتهای علمی و تخصصی قارچشناسی و نشستهای تخصصی در قالب باشگاه قارچشناسی امکانپذیر خواهد شد
فقط در ایالات متحده آمریکا به عنوان یک کشور پیشرو در علم قارچ شناسی، حدود ۱۰۰ باشگاه یا انجمن قارچ شناسی وجود دارد که بدون تردید یکی از عوامل پیشرفت این کشور در این رشته می باشد.